Ο συγγραφέας παρουσιάζει ένα αγρόκτημα στην είσοδο του οποίου υπάρχει μια μεγάλη επιγραφή με τίτλο «Φάρμα του αφεντικού». Ο ιδιοκτήτης κος Τζόουνς και οι άνθρωποι που εργάζονται γι αυτόν και που υπερασπίζονται τα συμφέροντά του, είναι σκληροί και άπληστοι εκμεταλλευτές των «ζώων». Τα «ζώα» ζουν σε άσχημες συνθήκες, και τελικά κάτω από την καθοδήγηση των πιο «πρωτοπόρων», συνειδητοποιούν την μεγάλη τους δύναμη, οργανώνονται, επεξεργάζονται ένα σχέδιο και επαναστατούν ενάντια στο αφεντικό. Η επανάσταση των «ζώων» επιτυγχάνεται μέρα με τη μέρα και έτσι εδραιώνεται ένα άλλο καθεστώς. «Η φάρμα των ζώων» είναι πια γεγονός... Όμως ένα γουρούνι, με το όνομα Ναπολέων, γίνεται «αφέντης» στην θέση του αφέντη αφού μεθοδικά εξόντωσε όλους τους πρώην συντρόφους του, που τους θεώρησε πολιτικούς του αντίπαλους. Ο Ναπολέων ανακηρύσσει νέους συνεργάτες, άλλα γουρούνια, και επιβάλλει μια νέα δικτατορία (ίσως χειρότερη από την προηγούμενη του κου Τζόουνς) στα υπόλοιπα ζώα. Η επανάσταση χάθηκε, μετατράπηκε σε μια νέα δικτατορία χωρίς όρια, και στο τέλος αναρτάται η επιγραφή στην είσοδο «Η φάρμα του αφεντικού». Τρία χρόνια αργότερα ο Όργουελ γράφει το προφητικό «1984». Για πρώτη φορά αναφέρεται ο όρος «Μεγάλος Αδελφός», ο οποίος ουσιαστικά είναι ένα απρόσωπο καθεστώς το οποίο προσπαθεί (και το επιτυγχάνει δυστυχώς) να αστυνομεύσει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα ακόμα και την σκέψη.
- Ο επαναστατημένος άνθρωπος
- Τι είναι ένας επαναστατημένος άνθρωπος; Ένας άνθρωπος που λέει όχι. Αρνιέται, αλλά δεν παραιτείται: είναι ακόμα κι αυτός που λέει ναι από την πρώτη του κίνηση. Ένας σκλάβος που σ’ όλη του τη ζωή δεχόταν διαταγές ξαφνικά κρίνει μια εντολή απαράδεκτη. Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτού του “όχι”; Σημαίνει, λόγου χάρη, “η υπόθεση τραβάει μακριά”, “μέχρι εκεί και μη παρέκει”, “το παρακάνετε” κι ακόμα “υπάρχει ένα όριο που δεν θα ξεπεράσετε”. Με λίγα λόγια, αυτό το “όχι” επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός ορίου. Ξαναβρίσκουμε την ίδια ιδέα του ορίου στο αίσθημα του επαναστατημένου ότι ο άλλος υπερβάλλει, ότι απλώνει τα δικαιώματά του πέρα από κάποια σύνορα, όπου βρίσκουν αντιμέτωπο ένα άλλο δικαίωμα και περιορίζονται απ’ αυτό... Μαζί με την αποστροφή για τον παρείσακτο, σε κάθε εξέγερση υπάρχει μια τέλεια, στιγμιαία εναρμόνιση του ανθρώπου μ’ ένα μέρος του εαυτού του. Αυτόματα λοιπόν παρεμβαίνει μια κρίση αξίας που τον εκθέτει σε χίλιους κινδύνους. Μέχρι τότε σώπαινε αφημένος στην απελπισία της παραδοχής μιας κατάστασης, έστω κι αν την έκρινε άδικη.
- Αλμπέρ Καμύ
- John Steinbeck - Το μαργαριτάρι
- Ο Τζον Έρνστ Στάινμπεκ (John Ernst Steinbeck: Σαλίνας Βάλεϋ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, 27 Φεβρουαρίου 1902 – Νέα Υόρκη, 20 Δεκεμβρίου 1968) ήταν αμερικανός συγγραφέας, ένας από τους σημαντικότερους του 20ού αιώνα. Το 1962 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, γεγονός που του χάρισε διεθνή αναγνώριση. Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε και αρκετά θεατρικά, διηγήματα, δοκίμια και σενάρια. Πολλά από τα έργα του λαμβάνουν χώρα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλιφόρνια, και είναι επηρεασμένα από τις κοινωνικοπολιτικές ιδέες του συγγραφέα. Κάποια από αυτά μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και τη θεατρική σκηνή, με μεγάλη επιτυχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου