Ο πετρώδης λόφος που βρισκόταν στα δυτικά της Ακρόπολης. Συνδεδεμένος από τα αρχαία χρόνια με την δημόσια και θρησκευτική ζωή των Αθηνών.
Ο Άρειος Πάγος σήμερα όπως φαίνεται από την Ακρόπολη |
- Κατά μία παράδοση, ο λόφος ονομάστηκε έτσι από τον θεό Άρη, ο οποίος δικάστηκε στον λόφο αυτόν, για τον φόνο του γιου του Ποσειδώνα, επειδή βίασε την κόρη του Άρη όταν αυτή μετέφερε νερό από την πηγή παρά του Ιλισού ποταμού.
- Κατά μία άλλη παράδοση, ο λόφος αφιερώθηκε από τις Αμαζόνες στο θεό Άρη όταν τον κατέλαβαν.
- Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι η ονομασία προέρχεται από των Αρών, όπως ονομάζονταν οι Ερινύες των οποίων ο βωμός υπήρχε στν κοντινή χαράδρα και οι οποίες είχαν υπό την άμεση εξουσία τους, τους δικαστές των φονικών δικών, δηλαδή των Αρεοπαγιτών.
- Επίσης ο`Αρειος πάγος εθεωρείτο πολύ σπουδαίος από στρατίωτική κ αμυντική άποψη.
Ο Άρειος Πάγος έλαβε ιστορική σημασία ως έδρα δικαστική και πολιτική στη ζωή των αρχαίων Αθηναίων. Εθεωρείτο τόπος ιερός και απαραβίαστος. Σε αυτόν κατά τους αρχαιότατους χρόνους συνεδρίαζε το ανώτατο συμβούλιο της Πόλεως, η «έξ Αρείου Πάγου βουλή», η οποία συνεστήθη αμέσως μετά την κατάλυση της βασιλείας και αντιπροσώπευε την παλαιά ολιγαρχία που είχε στα χέρια της ολόκληρη τη διοίκηση της πόλης αφού την αποτελούσαν οι πιο ευγενείς και πιο πλούσιοι πολίτες. Οι άρχοντες της πόλης όταν η θητεία τους έφτανε στο τέλος, εισέρχονταν ως ισόβια μέλη στη Βουλή του Αρείου Πάγου η οποία ήταν παντοδύναμη γιατί από αυτή απέρρεαν όλες οι εξουσίες και επιβάλλονταν όλες οι ποινές, σωματικές και χρηματικές.
Γι αυτό το λόγο ο Δράκων κατέρριψε την παντοδυναμία αυτού του ολιγαρχικού σώματος, κ στη θέση του έθεση την ισχύ της Βουλής των 400 κ τως Εφετών.
Έκτοτε ο Άρειος Πάγος έγινε μόνο ο υπερασπιστής των νόμων.
Την εποχή του Σόλωνα, η εξουσία του Αρείου Πάγου διευρύνθηκε, δηλ. επέβαλε ποινές χωρίς ν εξηγεί την αιτία της επιβολής τους.
Την εποχή του Περικλή, περιορίστηκαν όχι μόνο τα διοικητικά αλλά και τα δικαστικά δικαιώματα του Αρείου Πάγου, έτσι εκδίκαζε μόνο δίκες για τραύματα και φόνους εκ προμελέτης, θανατηφόρα φάρμακα και εμπρησμό, και από τα διοικητικά κράτησε μόνο την εποπτεία των ιερών.
Η εξουσία αυτή του Αρείου Πάγου ενισχύθηκε από τους Ρωμαίους, μέχρι του σημείου που αχρηστεύθηκε η Εκκλησία του Δήμου. Εκτός της διοικητικής εξουσίας ενισχύθηκε και επεκτάθηκε και η δικαστική εξουσία και εκδίκαζε όχι μόνο σοβαρές φονικές δίκες αλλά και περιπτώσεις που στρέφονταν κατά της ασφάλειας της πόλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου